• Vandaag besteld en betaald andere dag op de post.
Uitverkocht

Rijgen met elastiek nylon draad

€ 0,00
Uitverkocht
Uitverkocht

Rijgen met elastiek nylon draad

€ 0,00

Rijgen met elastisch nylon (stretch nylon) heeft veel voordelen, je hebt snel resultaat en past altijd, Het nadeel is dat nadat je klaar bent met rijgen het elastiek moeilijk te knopen is en er vaak lijm of een aanstekers aan te pas komen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig en is er een simpel trucje voor, het is een kwestie van even weten hoe het gedaan moet worden, dan gaat er een wereld voor je open!

Onderstaand geven we een uitleg hoe je het beste elastich nylon (stretch nylon) kunt knopen en je verzekerd bent dat het niet meer los laat na het rijgen.

Tip! Door de krachten die er op nylon komt te staan is verstandig voor het rijgen om na te gaan of je kralen niet te zacht zijn of te dun zijn, je loopt dan het risico dat de kralen uiteindelijk breken of het elastiek breekt door scherpe randjes op de kralen, dan moet je denken aan glas kralen, voel even goed de rijggaatjes op scherpe randjes voordat je gaat rijgen.

Kralen rijgen met elastiek is heel eenvoudig, mits je elastiek dun genoeg is en je kralen niet te klein. Met nylonelastiek passen bijna alle soorten kralen.

Benodigheden

  • Nylonelastiek
  • Kralen. Bij dit voorbeeld zijn rocailles gebruikt.

Instucties:

  1. Neem een klos elastiek. Knip de draad niet af: dan hoef je ook niet van tevoren de precieze lengte te beslissen. Begin gewoon met rijgen. Als je wilt kun je een leuk symmetrisch patroon maken. Wissel het patroon dan bijvoorbeeld om de 16 cm af. Bijvoorbeeld eerst 3 om 3 kralen en vervolgens 10 om 10. Dat maakt het wat afwisselender. Afbeelding 1: rijg een aantal kralen.
    Afbeelding 2: rijg eventueel verschillende patronen.
  2. Ga zo door tot de gewenste lengte. Controleer eerst of de lengte precies goed is: niet te lang en niet te kort. Als dat zo is, kun je beginnen met het afwerken. Maak een stevige knoop volgens onderstaande tekening.Afbeelding 3: knoop volgens bovenstaande tekening. Tekening afkomstig van http://www.fishingcairns.com.au/
  3. Doe vervolgens een druppeltje nagellak op de knoop, om zeker van te zijn dat het nooit los zal gaan. Je kunt het uiteinde vervolgens zo kort mogelijk afknippen. Andere optie is het uiteinde door reeds geregen kralen rijgen. Nadeel daarvan is dat het tijdens het dragen alsnog uit de kralen kan loskomen. Indien de kralen een redelijk klein gat hebben, kun je de kraal eventueel ook over het knoopje duwen. Het knoopje blijft dan verstopt in de kraal.

Tips

  • Er zijn verschillende soorten elatiek dat je hiervoor kunt kopen: nylonelastiek is het meest gebruikte. Katoenelastiek is ook een optie, maar het uiteinde gaat na een tijdje rafelen waardoor het rijgen lastiger gaat. Dit kun je eventueel oplossen door wat nagellak over het uiteinde te doen.
  • Sommigen geven de tip voordat je begint te rijgen het elastiek even goed uit te rekken. Het kan namelijk zijn dat het elastiek tijdens het dragen ietwat uitrekt. Door het al voor het rijgen uit te rekken zal dit geen probleem zijn. Het elastiek blijft elastisch en zal niet zomaar breken.
  • Je kunt ook eventueel verdelers gebruiken en meerdere strengen met elastiek rijgen. Het voordeel hiervan is dat de armband dan erg makkelijk aan / uit gaat en mooi strak om de pols valt.